Surfovať na internete sa dá naučiť ľahko,len za 3 hodiny a dokonca v každom veku

15.06.2005 Celý región

Slovak Telecom v rámci programu eSlovakia odštartoval celoslovenský osvetovo-vzdelávací projekt www.každom.veku. Jeho cieľom je umožniť všetkým občanom bez r...
Slovak Telecom v rámci programu eSlovakia odštartoval celoslovenský osvetovo-vzdelávací projekt www.každom.veku. Jeho cieľom je umožniť všetkým občanom bez rozdielu veku zoznámiť sa s počítačom a internetom a naučiť sa využívať jeho výhody. Projekt je pripravený najmä pre tých, ktorí doteraz s počítačom nepracovali. Kurzy internetu www.každom.veku sú jednorazové, trvajú 3 hodiny pod vedením odborného lektora a poplatok je 200 Sk.

Celoslovenský osvetovo-vzdelávací projekt www.každom.veku vznikol v rámci programu eSlovakia na podporu internetového vzdelávania pre širokú verejnosť. Kurzy začínajú v júni a budú sa konať aj počas leta na 47 základných a stredných školách a pobočkách Akadémie vzdelávania po celom Slovensku. Odborným garantom a sponzorom projektu je Slovak Telecom, ktorý financoval jeho prípravu a ďalšie nevyhnutné zabezpečenie. Záštitu nad projektom prevzali minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ľudovít Kaník a štátny tajomník Ministerstva školstva SR Lázsló Szigeti.
„ Práca s počítačom a internetom je spolu so znalosťou jazyka už takmer nevyhnutnosťou, ak chcú naši občania preraziť na európskom trhu práce. A ak chce Slovensko v budúcnosti uspieť v konkurencii ostatných európskych krajín, musí rapídne zvýšiť vzdelanosť a kvalifikáciu svojej pracovnej sily. Iba tak môžeme využiť naplno všetky výhody, ktoré vznikajú príchodom zahraničných investorov a pritiahnuť ďalších, najmä v odvetviach s vysokou pridanou hodnotou. Projekt pomôže plniť ciele, ktoré sme si stanovili v Akčnom pláne Lisabonskej stratégie pre Slovensko (MINERVA) v oblasti zamestnanosti a preto sme jeho partnerom. , “ vyhlásil Ľudovít Kaník.
Štátny tajomník MŠ SR Lázsló Szigeti pri odštartovaní projektu uviedol, že „ nevyhnutnosť osvety a celoživotného vzdelávania je opäť aktuálna. V dnešnej dobe, keď sa celé hospodárstvo Slovenska, ale aj rôzne jeho spoločenské oblasti dramaticky vyvíjajú, rozširujú a menia, stojíme veľmi často pred novými výzvami či už v zamestnaní alebo v súkromnom živote. Ak sme zvyknutí neustále sa vzdelávať, zmeny vieme zvládnuť a využiť vo svoj prospech. Okrem toho je projekt aj v súlade s naším projektom Otvorená škola, ktorý realizuje MŠ SR už niekoľko rokov a cieľom ktorého je podporiť otvorenie sa školy rôznym aktivitám v regióne. Projekt umožní ďalšie zmysluplné využívanie výpočtovej techniky na školách. “
Vzdelávacím centrom projektu www.každom.veku sa môže stať každá škola, knižnica, či iná inštitúcia. Projekt sa tak môže priblížiť k čo najväčšiemu počtu občanov.
„ Cieľom nášho úspešného programu eSlovakia je akcelerovať informatizáciu Slovenska a odstraňovať bariéry ležiace na tejto ceste. Vybudovaním veľkej infraštruktúry počítačových učební s internetom na slovenských školách sa podarilo odstrániť prvú veľkú bariéru a poskočiť o desať rokov. No štatistiky dnes hovoria, že viac ako polovica občanov nemá zatiaľ žiadnu priamu skúsenosť s počítačom a internetom. To je alarmujúce a považujeme to za ďalšiu veľkú prekážku v informatizácii spoločnosti. Preto sme sa v rámci programu eSlovakia zamerali na túto oblasť a chceme ju zmeniť k lepšiemu. A práve vďaka infraštruktúre na školách a spojením s významným vzdelávacím partnerom Akadémiou vzdelávania sa projekt dostane čo najbližšie ku všetkým občanom, “ uviedol Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a prezident Slovak Telecomu.

O čom je kurz www.každom.veku?
Kurz internetu www.každom.veku je celoslovenským osvetovo-vzdelávacím projektom, ktorého cieľom je umožniť všetkým občanom bez rozdielu veku a vzdelania zoznámiť sa s výhodami používania internetu. Počas 3 hodín sa záujemca naučí základom práce s počítačom, klávesnicou a myšou, spozná princíp fungovania internetu, naučí sa prezerať webové stránky, vyhľadávať si na nich rôzne informácie, ako napr. voľné pracovné miesta, informácie o úradoch, zájazdy, správy, záľuby, šport, programy, cestovné poriadky a pod. Tiež sa naučí ako vyzerá elektronická pošta, tzv. e-mail, ako ho poslať a prijať, spozná elektronické pohľadnice a oboznámi sa tiež zo základnými pravidlami správania sa na internete. Kurzy vedú odborne vyškolení a certifikovaní lektori, ktorí majú skúsenosti s internetom a jeho výukou. Poplatok 200 Sk pokrýva najmä náklady na školiacu miestnosť a lektora. Kurzovné sa platí priamo na mieste kurzu

Ako sa možno prihlásiť do kurzov?
V čase od 8,00 hod. do 19,00 hod. môže každý záujemca zavolať na zvýhodnené číslo 0850 211 212 (účtovaný bude len miestny hovor max. 2,30 Sk s DPH /min. pri volaniach z pevnej siete). Operátor na tomto čísle má k dispozícii detaily o miestach konania kurzov, dni a časy. Záujemca si vyberie najvhodnejší termín, miesto a priamo u operátora sa hneď môže zaregistrovať na konkrétny kurz. Kurzy prebiehajú aj počas letných prázdnin, informácie sú aj na webovej stránke: www.kazdom.veku.sk Občania sa dozvedia o kurzoch aj v týždenníkoch MY a denníkoch KORZÁR z vydavateľstva Petit Press a v čítaných oznamoch regionálnej rozhlasovej siete RadioNet.
 

Vyberte región